dimarts, 8 de novembre del 2011

Enric Adserà Riba pinta el quadre dels Català, de la Galeria de Vallencs Il·lustres


L'Enric Adserà Riba fou l'artista escollit per l'Ajunatment de Valls per pintar el quadre, dedicat a la nissaga Català, que es va instal·lar a la Galeria de Vallencs Il·lustres el passat mes de febrer.
Com cada deu anys, coincidint amb les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, la ciutat de Valls ret homenatge a alguns dels seus fills il·lustres. Aquest any 2011, per primera vegada, s'ha homenatjat a tota una família, en un sol quadre. Es tracta de la nissaga de fotògrafs Català.
La composició, molt ben resolta, vol donar a entendre que del pioner, en Pere Català i Pic, creixen els seus dos fills, en Pere i Francesc Català Roca, com si es tractés de branques d'una soca comú. Els retrats tenen gairebé la mateixa mida sense que cap destaqui més que l'altre. L'Enric ha sabut complementar els retrats amb altres petites imatges de la trajectòria de cada personatge, disposades com si fossin les fulles de les branques principals.
Així, a l'entorn de Català Pic hi ha retrats de la seva època i el famós cartell Aixafeu el feixisme!, una de les icones de la darrera guerra civil. De Pere Català Roca en destaca la seva dedicació al món del castells i la seva vessant d'historiador a més de la de fotògraf. Francesc Català Roca, potser el més conegut de tots tres, apareix rodejat de fotografies de Miró i Dalí artistes amb els que va tenir una gran relació.
Aquesta és una de les obres de l'Enric Adserà Riba on millor es pot observar l'excel·lencia en el dibuix, l'encert en la composició i el domini de la tècnica pictòrica de l'artista.


L'Enric es va iniciar, de ben jovenet, com a artista precisament a Valls, de la ma de l'escultor Josep Busquets i de l'arquitecte Cèsar Martinell. La relació de l'Enric Adserà amb Valls no s'ha trencat mai.

Una gran obra que es pot veure a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Valls.

A l'estudi de Zaandam (2010) © Gosse Adserà de Boer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada