divendres, 6 de gener del 2012

Drie tentoonstellingen van de Nederlands-Catalaanse kunstenaar Enric Adserà Riba

Enric & Korrie in Barberà de la Conca
Zaterdagavond 14 januari 2012 (19:3oh) wordt de laatste van de drie tentoonstellingen geopend in de Tinglado I in de haven van Tarragona. Hier zullen o.a. de monumentale CUBI en MOSAICUS te zien zijn.

Donderdagavond 15 december werd de eerste tentoonstelling 'Somnis, deliris i espectres' in het Museu d'Art Modern geopend in Tarragona. In de conferentiezaal werd de video getoond over hoe Adserà Riba in zijn ateliers in Zaandam en in Barberà de la Conca werkt. Er was heel veel belangstelling en na de officiële openingswoorden hield Adserà Riba een rondleiding. Uit reacties bleek dat veel mensen diep geraakt waren en zelfs geschokt. Het getoonde werk is tot stand gekomen in de afgelopen 5 jaren en is een weergave van wat veel mensen in hun leven ervaren: liefde en leed, geluk en ongeluk. Bij de opening waren ook belangstellenden uit Nederland, speciaal voor deze gelegenheid, overgekomen.

De tentoonstelling is nog te zien tot 5 februari 2012.


Raquel Medina, Korrie, Rosa M Ricomà i Enric. © Gosse Adserà de Boer


Roger Adserà Vet
Vrijdagavond 16 december vond onder enorme belangstelling de opening van de tweede tentoonstelling 'Trajectòria' plaats in het Museu de Valls in Valls. Het is een overzicht van 60 jaar. Van de eerste officiële tekeningen en gipsreliëfs die hij als 12jarige o.a in opdracht van zijn eerste leraar Josep Busquets maakte tot recent werk. Van figuratief tot experimenteel èn een combinatie daarvan. Verbazingwekkend is de veelzijdigheid van Adserà Riba. Bij binnenkomst in de eerste expositiezaal valt meteen een grote wandcompositie op van heel veel oud werk, o.a. rietpentekeningen, pastel en olieverf. Een bonte verzameling van door de kunstenaar gekoesterde herinneringen aan personen en plaatsen. Verder gaand ziet men de verschillende onderwerpen zoals landschappen, portretten, naakten, gipstekeningen, ateliers. Dit alles in de meest uiteenlopende technieken. De tweede expositiezaal toont het experimentele werk van Adserà Riba. Collages met karton, houtconstructies en composities. Ook zijn er meerdere van zijn 'Muren van mijn ateliers' te zien. Als laatste werk van de tentoonstelling is het prachtige wandpaneel 'Forn dels tossuts' te zien, een compositie van voorwerpen uit zijn geboortedorp en omgeving.

De tentoonstelling is nog te zien tot 5 februari 2012.

Museu de Valls ©-Gosse Adserà de Boer

MAMT  ©-Gosse Adserà de Boer
Gosse, Enric & Roger. Barberà, december 2011 ©-Gosse Adserà de Boer
Evelien, Miquel & Astrid. Barberà, december 2011 ©-Gosse Adserà de Boer
 December 2011 ©-Gosse Adserà de Boer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada